Hutan Hujan Tropika

HUTAN TROPIKA

Hutan tropika termasuklah hutan hujan malar hijau di garis lintang khatulistiwa dan hutan monsun tropika. Di hutan khatulistiwa pokok-pokok biasanya menggugurkan daunnya sedikit-sedikit ataupun menggugurkan daunnya mengikut musim tetapi kebanyakan daripada pokok itu mempunyai daunnya hampir seluruh masa dan sebab itu hutan ini kelihatan malar hijau. Di hutan monsun pokok-pokok ialah jenis daun-luruh yang menggugurkan daunnya pada musim kemarau dan tidak mengeluarkan daun baru sehingga musim hujan tiba.
Isu sumber hutan tropika begitu mendapat perhatian di kalangan warga dunia terutama sekali dari negara-negara maju. Kebetulan pula sumber hutan ini tidak kedapatan di negara mereka, sebaliknya di negara bekas jajahan mereka iaitu negara sedang membangun. Kritikan dari negara maju begitu terasa terutama sekali dari kerajaan mereka dan pertubuhan yang terdapat di negara-negara tersebut.

Kepupusan hutan tropika
Penebangan pokok-pokok secara berleluasa diakui boleh mengubah keseimbangan oksigen dan karbon dioksida. Selain itu albedo akan berubah di sesuatu kawasan.
Pemusnahan hutan untuk tujuan apapun adalah merugikan. Pembinaan jalan raya, projek pembangunan hanya memberikan pulangan sementara sahaja. Dalam jangka panjang ia tetap merugikan walaupun diganti dengan tanaman getah, kelapa sawit, kopi dan lain-lain.
Menurut satu kajian hutan pernah meliputi 60 peratus daripada kawasan daratan bumi. Kini hanya tinggal setengah sahaja. Dalam pada itu Hutan Hujan Tropika telah ditebang pada kadar 41 hektar seminit. Sejak 1940-an, setengah daripada hutan hujan tropika dunia telah dimusnahkan.
Setiap seminit, 100 ekar hutan hujan telah hilang. Keluasan ini sama dengan 60 padang bola sepak. Bagi menggambarkan keadan ini, setiap tahun, hutan bersaiz England, Scotland danWales akan dimusnahkan.
Kerosakan yang paling teruk adalah diakibatkan oleh syarikat pembalakan dari Jepun di Asia Tenggara.
Namun begitu ketidakseimbangan ini bukan disebabkan oleh hutan tropika sahaja. Pemanasan suhu dan perubahan iklim bumi sekarang juga disebabkan kegiatan perindustrian, peperangan konvensional, pembuangan sisa-sisa industri, jumlah kenderaan yang terlalu banyak dan sebagainya.

Penipisan lapisan ozon
Negara maju sering mengaitkan hutan tropika dengan ozon. Saintis mendakwa 100 tahun lagi suhu bumi akan meningkat 5 darjah celcius. Atmosfera adalah perisai bumi. Perisai terpenting adalah lapisan ozon. Ozon terletak pada 10 km - 60 km dari muka bumi. Lapisan ozon menyerap ultraungu. Ozon adalah gas berwarna biru adalah sejenis oksigen.
Saintis dari Britain Antartic Survey di Teluk Halley, Antartika telah mengesan lubang ozon setiap musim iaitu pada bulan September hingga Oktober.
Lubang ini amat menakutkan kerana pada tahun 1988, luasnya seluas benua Antartika, Australia dan New Zealand. Jika lubang ozon terlalu lebar ia akan memberikan kesan yang amat dahsyat. Manusia lebih mudah mendapat sakit barah kulit, katarak dan buta. Selain itu tumbuhan dan plankton akan berkurangan. Rantaian makanan di dalam laut akan terganggu. Dengan demikian jumlah ikan akan berkurangan dan menjejaskan potensi makanan manusia.

APAKAH ITU HUTAN HUJAN?

HUTAN HUJAN

Hutan hujan tropika adalah hutan yang mempunyai pokok-pokok yang tinggi, cuaca yang panas dan kadar hujan yang tinggi. Di beberapa hutan hujan, jumlah hujan adalah melebihi satu inci setiap hari!

Hutan hujan boleh didapati di Afrika, Asia, Australia, dan di Amerika Tengah dan Selatan. Hutan hujan yang terbesar di dunia ini adalah hutan hujan Amazon.

DI MANAKAH HUTAN HUJAN TERLETAK?

HUTAN HUJAN

Hutan hujan boleh didapati di dalam kawasan tropika, iaitu kawasan di antara Garisan Tropika Capricorn dan Garisan Tropika Cancer. Dalam rantau ini, cahaya matahari adalah sangat kuat dan bersinar sepanjang tahun supaya cuaca panas dan mantap.
Banyak negara mempunyai hutan hujan. Negara-negara yang mempunyai kawasan hutan hujan yang terbesar adalah:
1. Brazil
2. Congo, Democratic Republic
3. Peru
4. Indonesia
5. Colombia
6. Papua New Guinea
7. Venezuela
8. Bolivia
9. Mexico
10. Suriname

APAKAH YANG MEMBENTUK HUTAN HUJAN?

Setiap hutan hujan adalah unik tetapi terdapat beberapa ciri persamaan di kalangan hutan hujan tropika.
1. Kedudukan: hutan hujan terletak di kawasan “tropika”
2. Jumlah hujan: hutan hujan menerima sekurang-kurangnya 80 inci hujan setiap tahun
3. Kanopi: hutan hujan mempunyai kanopi yang terbentuk daripada dahan dan daun-daun pokok-pokok hutan hujan yang rapat. Kebanyakan tumbuhan dan haiwan hidup di kanopi hutan. Kanopi tersebut boleh terletak pada ketinggian kira-kira 100 kaki dari dasar tanah.
4. Kepelbagaian benda hidup: hutan hujan mempunyai kepelbagaian benda hidup atau kepelbagaian biologi pada tahap tinggi. Kepelbagaian biologi merupakan kata nama bagi semua benda hidup – seperti tumbuh-tumbuhan, haiwan, dan kulat – yang didapati di dalam sesuatu ekosistem. Saintis mempercayai bahawa kira-kira setengah daripada tumbuhan dan haiwan yang boleh didapati daripada permukaan bumi hidup di dalam hutan hujan.
5. Hubungan simbiotik antara spesies: spesies di dalam hutan hujan selalunya bekerjasama antara satu sama lain. Hubungan simbiotik adalah hubungan di mana dua spesies yang berbeza saling bermanfaat dengan bantu-membantu di antara satu sama lain. Misalnya, beberapa tumbuhan menghasilkan struktur perumahan kecil dan gula kepada semut. Sebagai balasan, semut akan melindungi tumbuhan tersebut daripada serangga yang lain daripada makan dedaun tumbuhan.


APAKAH ITU KANOPI?

KANOPI

Di dalam hutan hujan, kebanyakan tumbuhan dan haiwan tidak didapati di lantai hutan tetapi di dalam dunia dedaun yang dikenali sebagai kanopi atau serimbun daun-daun. Kanopi yang boleh mencapai ketinggian 100 daripada dasar tanah, terbentuk daripada tindihan-tindihan dahan, ranting dan dedaun pokok-pokok hutan hujan. Saintis menjangkakan bahawa 70-90% benda hidup di hutan hujan didapati di kalangan pokok-pokok, menjadikan pokok habitat yang kaya dengan tumbuhan dan haiwan. Banyak haiwan yang terkenal seperti monyet, katak, cicak, burung, ular, sloth dan kucing kecil didapati di kanopi.

Persekitaran kanopi adalah sangat berbeza dengan persekitaran lantai hutan. Sewaktu siang, kanopi adalah lebih kering dan panas daripada bahagian hutan yang lain. Tumbuhan dan haiwan yang hidup di situ boleh menyesuaikan diri dengan kehidupan di atas pokok. Misalnya, disebabkan kuantiti dedaun kanopi yang menyukarkan penglihatan lebih daripada beberapa kaki, banyak haiwan kanopi bergantung kepada panggilan lantang atau lagu yang ghairah untuk berkomunikasi. Jurang antara pokok bermakna terdapat beberapa haiwan kanopi terbang, melayang atau melompat untuk bergerak di sekeliling puncak pokok.

Para saintis telah lama berminat dalam mengkaji kanopi tetapi disebabkan ketinggian pokok hutan hujan, penyelidikan sukar dijalankan. Kini terdapat kemudahan khas seperti jambatan tali, tangga dan menara yang membantu saintis meneroka rahsia kanopi.

Kanopi hanya adalah salah satu daripada beberapa jenis lapisan menegak di dalam hutan hujan. Sila merujuk kepada diagram di sebelah kiri untuk melihat lapisan yang lain (tingkat atas, tingkat bawah, lapisan pohon rendah dan lantai hutan).


LANTAI HUTAN HUJAN

LANTAI HUTAN HUJAN

Lantai hutan merupakan tempat yang berlakunya pereputan atau penguraian. Penguraian adalah satu proses pengurai seperti kulat dan mikro-organisma mengurai tumbuhan dan haiwan mati dan mengitar semula bahan dan nutrisi yang mustahak.

Kebanyakan haiwan hutan hujan terbesar boleh didapati di lantai hutan. Haiwan sebegini termasuk gajah, cipan atau tenuk, dan harimau kumbang atau jaguar.


KENAPA HUTAN HUJAN BEGITU PENTING?

HUTAN HUJAN

Hutan hujan adalah penting terhadap ekosistem global. Hutan hujan:
membekalkan kediaman kepada tumbuhan dan haiwan;
membantu menstabilkan cuaca dunia;
memberi perlindungan daripada banjir, kemarau dan hakisan;
merupakan sumber kepada perubatan dan makanan;
memberi sokongan kepada masyarakat hidup berpuak; dan
merupakan sebuah tempat yang menarik untuk dikunjungi


HUTAN HUJAN MEMBANTU MENSTABILKAN CUACA

HUTAN HUJAN MEMBANTU MENSTABILKAN CUACA

Hutan hujan membantu menstabilkan cuaca dunia dengan menyerap karbon dioksida daripada atmosfera. Karbon dioksida yang berlebihan di dalam atmosfera dipercayai akan menyumbang kepada perubahan cuaca melalui pemanasan global. Maka hutan hujan mempunyai perhubungan penting dengan pemanasan global. Hutan hujan juga mempengaruhi keadaan cuaca tempatan dengan membentuk hujan dan menyederhanakan suhu.


KENAPAKAH HUTAN HUJAN DIMUSNAHKAN?

HUTAN HUJAN DIMUSNAHKAN

Setiap tahun satu kawasan hutan hujan yang bersaiz New Jersey ditebang dan dimusnahkan. Tumbuhan dan haiwan yang seharusnya tinggal dalam hutan ini sama ada mati atau terpaksa mencari hutan baru yang boleh didiami. Kenapakah hutan hujan dimusnahkan?

Manusia adalah sebab utama terjadinya pemusnahan hutan atau penyahhutanan. Manusia menebang hutan untuk pelbagai alasan, antaranya termasuk:
kayu-kayan untuk dijadikan balak atau bahan api;
pertanian untuk ladang kecil dan besar;
tanah untuk petani miskin yang tidak mempunyai tempat tinggal;
ladang ragut untuk lembu; dan
pembinaan jalan raya
Zon Sejuk (Iklim Tundra) Dan Iklim Pergunungan
Iklim Tundra
Kawasan ini menganjur dari garis lintang 60 hingga 90 Utara dan Selatan
Contoh kawasan yang mengalami iklim jenis ini ialah Kanada Utara, Russia Utara, Siberia Utara dan Greenland.
Ciri-ciri iklim tundra ialah:-
  - Umumnya diliputi salji sepanjang tahun
  - musim panasnya pendek (kira-kira 3 bulan) dan musim sejuknya panjang (kira-kira 9 bulan)
  - Min suhu musim panasnya ialah 10C dan musim sejuknya kurang daripada  -29C
  - Hujan yang turun kurang daripada 250 mm setahun dan turun dalam bentuk salji
  - Tumbuh-tumbuhan yang hidup di kawasan ini ialah tumbuhan yang tahan sejuk dan cepat tumbuh seperti lumut dan kulampair, rumput serta pokok-pokok kecil.
Kegiatan utama penduduk di kawasan ini ialah memburu binatang, menternak binatang dan menangkap ikan, melombong arang batu, minyak dan emas seperti di Alaska

Iklim Pergunungan
Iklim ini meliputi  banjaran gunung dan kawasan tanah tinggi di dunia.
Contoh kawasan ialah Banjaran Himalaya, Banjaran Alp, Banjaran Andes dan Pergunungan Rocky.
Ciri-ciri iklim gunung ialah:-
  - setiap kenaikan 305 meter, suhu jatuh 1.8°C
  - julat suhu harian  adalah tinggi, manakala julat suhu tahunan rendah
  - Hujan yang turun ialah hujan bukit di cerun menghadap angin, Salji pula meliputi kemuncak gunung
Tumbuhan semula jadi berlainan mengikut ketinggian.
  - hutan hujan tropika dan padang rumput tropika di kaki gunung
  - hutan daun luruh dan hutan pokok tirus di atas kaki gunung
  - rumput ternak alpain dan tumbuhan tundra di aras yang lebih tinggi
Kegiatan utama di kawasan ini ialah penternakan lembu dan penanaman bijirin di kawasan sederhana serta pembalakan di kawasan hutan pokok tirus.


FUNGSI HUTAN

Undang - Undang Nomor 41 tahun 1999 tentang Kehutanan Pasal 6 ayat 1 dan 2, membagi hutan menurut fungsi pokoknya menjadi (1) hutan konservasi, (2) hutan lindung dan (3) hutan produksi.
Definisi yang diberikan untuk ├»¿½hutan produksi├»¿½ adalah kawasan hutan yang mempunyai fungsi pokok memproduksi hasil hutan. Interpretasi menyimpang membuat hutan tersebut dikhususkan untuk tujuan produksi saja tanpa memperhatikan fungsi yang lain seperti pengaturan tata air, pencegahan banjir dan erosi, memelihara kesuburan tanah, pelestarian lingkungan hidup, konservasi keanekaragaman hayati dan sebagainya.
Langkah yang tepat adalah memanfaatkan hutan secara bijaksana tanpa melupakan bahwa hutan merupakan suatu ekosistem, dimana komponen-komponennya tidak dapat dipisahkan satu dengan yang lain.

Iklan Bawah Artikel